Uluslararası Dini Yayıncılık Çalıştayı
1. Dini Yayıncılık Sektöründeki İlk Çalıştay:
1.Uluslararası Dini Yayıncılık Çalıştayı
30 Haziran 2021 tarihinde Türkiye’den 30’a yakın yayıncının katılımı ile genel kurulunu yapan Ulıuslararası Dini Yayıncılar Derneği, 18-19 Eylül 2021 yılında Türk üyelerin yanı sıra yurt dışından 28 yayıncının katılımı ile birliğin kurulması ve yönetim kurulunun seçilmesi ile sonuçlanan uluslararası yapılanmasının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Böylece dünya genelinde 28 farklı ülkede İslami alanda yayıncılık faaliyeti gösteren yayınevi yetkilileri, Türkiye'deki yayıncıların öncülüğünde Uluslararası Dini Yayıncılar Birliğinin kuruluşu için "1. Uluslararası Dini Yayıncılık Çalıştayı"nda buluşmuş oldular.
28 ülkeden yayıncıların katıldığı çalıştayda, dünya genelinde İslami yayıncılığın geldiği nokta ve sorunlar masaya yatırıldı, İslami neşriyat yapan yayıncıların İslamofobi ile mücadeledeki rolü ele alındı.
Öte yandan çalıştay kapsamında, dini yayınların dünyada daha kolay ulaşılabilir hale gelmesini sağlamak, İslami alanda bilimsel araştırmaları desteklemek ve bu alanda faaliyet gösteren yayıncıların niteliklerini artırmak amacıyla kurulacak "Uluslararası Dini Yayıncılar Birliği"nin ilk istişare toplantısı da gerçekleşmiş oldu.
2. Projenin Kültür Endüstrisine Sunduğu Katkı
• İslami literatürle ilgili çıkan kitapların dünya genelindeki yayıncıların ortak ağına düşmesi için bir network altyapısı oluşturması.
• Dünya genelinde İslam dini temalı kitap yayıncılığı yapan yayınevlerini ve yayıncıları bir araya getirmesi.
• Dini yayıncılık yapan yayınevleriyle ortak faaliyet ve etkinlikler gerçekleştirmesi.
• Dini yayınların/yayıncıların dünyanın her yerinde daha kolay ulaşılabilir hâle gelmesini temin etmesi.
• Alanında faal kişi ve kurumlarla iş birlikleri geliştirmek ve destekler vermek suretiyle ilgi alanında ve ilişkili konulardaki farkındalığın oluşmasına, birikimin gelişmesine, sonuçlarının yaygınlaşmasına ve yararlanıcı sayısının artmasına katkı sağlaması.
• Baskı, dağıtım ve benzeri kolaylıklar açısından Türkiye’yi yayıncıların ilgi alanına sunma ve böylece ekonomik anlamda ülkemizin tanıtımına ve ihracatına katkı sağlaması.
3. Projenin Sosyo-Kültürel Gelişime Sunduğu Katkı
• Türkiye ve İslâm dünyasındaki ilim ve kültür birikiminin bir arada toplaması.
• İlmî ve kültürel birlikteliğin sağlanması.
• İslam dünyası dışında artış gösteren İslamofobi konusunda İslami alanda yayın yapan sektör temsilcileri tarafından ortak bir yaklaşımın sergilenerek fikir teatisinde bulunulması.
• Yayıncıların birbirleriyle dayanışma ve birbirlerine olan desteklerinin artışının sağlanması.
• Alanındaki ürün ve üretimlerin niteliğini geliştirmeye yönelik bilimsel araştırmaları yapma imkanının sunulması.
• Alanında ve alanıyla ilişkili konularda politika geliştiriciler ve uygulayıcılar için politika ve uygulama önerileri geliştirme fırsatının sunulması.
• Dünyanın dört bir tarafından gelen alanında söz sahibi olan yayıncılara Türk kültürü ve tarihini daha yakından tanıma ve tarihi mekânları ziyaret etme imkânının sağlanması.
4. Gerçekleşme Özeti
Hazırlık ve Planlama Aşaması
Öncelikle program sürecini planlama ve yürütme amacıyla 10 kişiden oluşan bir Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Bunun dışında bir koordinatör, bir koordinatör yardımcısı, bir basın danışmanı, havalimanı transfer ve diğer operasyonlar için iki kişi çalıştay ekibi olarak görevlendirildi.
Bunun akabinde çalıştayın tarihi, yeri, yurtiçi ve yurtdışından katılacak olan yayımcılar belirlendi ve bu katılımcılara davetiyeler gönderildi.
Katılacağını onaylayan katılımcılar için uçak biletleri alındı ve otel rezervasyonları yapıldı.
Program dâhilinde yapılacak olan tüm etkinliklerin planlamasına program hazırlıkları aşamasında başlanmış olup program süresince yapılacak aktiviteler, etkinlikler, konuşmacılar, oturumları yönetecek moderatörler belirlendi ve bunun için gerekli hazırlıklar yapıldı.
1.Gün (17 Eylül Cuma) Tanışma Programı
Programın resmi açılışından bir önceki günün akşamımda katılımcıların konakladığı otelde tanışma programı düzenlendi. Bu tanışma programına yabancı katılımcılar yanı sıra Türk yayımcılar da iştirak etti. Söz konusu tanışma programı Uluslararası Dini Yayıncılar Derneği yönetim kurulu başkanı Dr.Muhammed Ağırakça’nın konuşması ile başladı. Konuşmanın devamında diğer katılımcılar da kendilerini tanıtarak yayınevleri ve yaptıkları yayınlar ile ilgili kısa bilgiler aktardılar.
Tanışma etkinliği bittikten sonra misafirlere tanışma programının düzenlendği otelde akşam yemeği ikram edildi.
2.Gün (18 Eylül Cumartesi) Açılış Konuşmaları ve Oturumlar
Program 18 Eylül Cumartesi günü 10:00’da İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen açılış töreniyle başladı. Program 10:30’da, açılış konuşması için davet edilen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın’ın son anda Cumhurbaşkanı ile sefere katılmasından dolayı programa iştirak edememesi sebebiyle İZÜ rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut’un açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasının ardından Logos A Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan İsmaili’nin moderatörlüğünde birinci oturuma giriş yapıldı.
Konuşmacılardan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı covid-19 testinin iki gün önce pozitif çıkması nedeniyle son anda programa katılamadı. CIGA Direktörü Prof. Dr. Sami El Arian, Ürdün’den katılan yayıncı Halid Bilbeisi, Endonezya’dan katılan yayıncı Salman Faridi de birinci oturumdaki diğer konuşmacılardı.
Birinci oturumun ardından saat 12. 30’dan 14. 00’a kadar ara verildi. Arada misafirlere öğle yemeği, çay ve kahve ikramı yapıldı.
Saat 14. 00 – 15. 30 arası ikinci oturum, 16.00 – 17. 30 arası üçüncü oturum, 18.30 – 19.00 arası ise dördüncü oturum gerçekleşti. Oturumlar arasında yarımşar saat mola verildi, çay ve kahve ikramı yapıldı. İkinci oturumdan itibaren tüm oturumlar U masa etrafında gerçekleştirildi.
Saat 19. 00’da biten dördüncü oturumdan sonra katılımcılara akşam yemeği verildi. Daha sonra misafirlerin otele intikali gerçekleştirildi.
3.Gün (19 Eylül Pazar) Oturumlar ve Kapanış
Beşinci oturum 19 Eylül Pazar günü saat 10. 00 da başladı. 11. 30’da verilen arada toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. 12. 30’da son oturum olan altıncı oturum başladı ve oturumun ardından misafirlere yemek ikram edildi. Daha sonra Ayasofya gezisi ve Boğaz Turu etkinlikleri yapıldı. Boğaz turunda misafirlere akşam yemeği ikram edildi.
Program sonrasında katılımcılara sertifikalar ve her bir misafir için özel hazırlanmış, Türk kültürünü tanıtan çini tabaklar, programa özel hazırlanmış kalem ve ajandalar takdim edildi.
Program boyunca gerçekleşen tüm oturumlardaki konuşmalar simultane çevirmenler tarafında Arapça, Türkçe ve İngilizce olarak tercüme edildi.
Program boyunca fotoğraf çekimleri ve video kayıtları, davet olunan ulusal ve uluslararası basın mensupları tarafından röportajlar yapıldı.
5. Destek Veren Kuruluşlar
6. Fotoğraflar